Νέα και Ανακοινώσεις

24η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων

«Η συνεργασία των Κυπριακών Πανεπιστημίων καταλύτης και εχέγγυο για ουσιαστική παρουσία της Κύπρου στο διεθνή χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης»

 

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018 η 24η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων (ΣΠΚΠ) υπό την Προεδρεία του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Frederick, Καθηγητή Γιώργου Δημοσθένους και στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη. Στη συνεδρία της ΣΠΚΠ συμμετείχε και ο Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων & Προέδρων Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Καθηγητής Γ. Καψάλης.

Τις εργασίες της Συνόδου φιλοξένησε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τους Πρυτάνεις υποδέχθηκε ο Αντιπρόεδρος της Συνόδου, ο Πρύτανης Καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας.

Στην 24η συνεδρία της Συνόδου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν η συνεργασία της Κοινοπραξίας Κυπριακών Βιβλιοθηκών και των Γραφείων Διασύνδεσης των οκτώ Πανεπιστημίων της Κύπρου με την αγορά εργασίας, η περαιτέρω εδραίωση της συνεργασίας της ΣΠΚΠ με την αντίστοιχη των ελληνικών πανεπιστημίων, οι εξελίξεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα, καθώς και η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας της ΣΠΚΠ με τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ρωσικών Πανεπιστημίων.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Χαμπιαούρης, από πλευράς του επαναβεβαίωσε τη στήριξη της πολιτείας, της κυβέρνησης και του υπουργείου του στην περαιτέρω ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων στην Κύπρο, εξέφρασε την ελπίδα για «περαιτέρω ανάπτυξη της αγαστής συνεργασίας των δύο χωρών με απώτερο στόχο την ενίσχυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον ελληνόφωνο χώρο, αλλά και για να καταστεί η Κύπρος διεθνές κέντρο εκπαίδευσης».

Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων Κυπριακών Πανεπιστημίων, κ. Δημοσθένους ανάφερε ότι με τον ομόλογό του, κ. Καψάλη, θα ανταλλάξουν απόψεις επί θεμάτων που απασχολούν πανεπιστήμια σε Κύπρο και Ελλάδα, προκειμένου να βρεθούν κοινοί τόποι και αναφορές για περαιτέρω συνεργασία. Συγκεκριμένα, δήλωσε: «τα πανεπιστήμια της Κύπρου είναι συντεταγμένα στην ίδια κοινή πορεία, στην προσφορά ποιοτικών προγραμμάτων σπουδών, στη διασφάλιση της ποιότητας, της αριστείας στη διδασκαλία και στην προώθηση της ερευνητικής δραστηριότητας με την παραγωγή νέας γνώσης, καταγράφοντας την Κύπρο στον διεθνή χάρτη ως σημαντική περιοχή, όπου η πανεπιστημιακή εκπαίδευση έχει να προσφέρει ουσιαστική παιδεία όχι μόνο στα παιδιά αυτού του τόπου, αλλά μέσα από προγράμματα που προσφέρονται σε άλλες γλώσσες, να ενισχυθεί η προσέλκυση ξένων φοιτητών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας».

Τέλος, ο Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων, κ. Γ. Καψάλης, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη της Συνόδου για την πρόσκληση, υπογράμμισε ότι «η συνεργασία αυτή των δύο Συνόδων θα αποφέρει οφέλη για τα πανεπιστήμιά μας, αλλά και την κοινωνία ευρύτερα» και απηύθυνε πρόσκληση στο προεδρείο της Συνόδου των Κυπριακών Πανεπιστημίων στην επικείμενη τακτική Σύνοδο Πρυτάνεων στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Συνόδου των Κυπριακών Πανεπιστημίων Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους ευχαρίστησε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Πρύτανη Καθηγητή Σωκράτη Κάτσικα για τη φιλοξενία της Συνόδου στους χώρους του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην επόμενη Σύνοδο των Πρυτάνεων, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, προσκλήθηκε και θα παραστεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

group 2 1

ΜΕΛΗ ΣΥΝΟΔΟΥ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ

Πολυμεσικο υλικο

Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Δραστηριοτητες Νέα και Ανακοινώσεις 24η Σύνοδος των Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων